Stiri

Sinteza PUG (07-09-2016)
Receptie la terminarea lucrarilor (30-12-2015)
Stadiul lucrarilor la Biserica cu Hramul Adormirea Maicii Domnului din Golestii Badii (21-12-2015)
Anunt de presa (18-12-2015)
...alte stiri
 

Evenimente speciale cu accent pe cultura locala, traditii, obiceiuri, mestesuguri, gastronomie

Obiceiuri locale

Dintre obiceiurile tradiţionale care păstrează şi astăzi forme ample de desfăşurare, amintim:

  • Vinaritul la Topoloveni - Din documentul datat la 19 iunie 1421, care atesta existenta localitatii Topoloveni, se menţionează «Vitichesti, mai sus de Topoloveni». Denumirea acestei mici localitati - Vitichesti - care face acum parte din orasul Topoloveni, vine chiar de la vita de vie ( Latinescul vitea ), etimologic, numele comunei fiind compus din cuvintele latinesti vitea - vita si chest - sfat, in traducere insemnand locul (sfatul) vitei.
  • Focul lui Sumedru - în seara zilei de 25 octombrie. Traditia este legata de sarbatorirea Sfantului Mucenic Dimitrie, Izvoratorul de mir - protectorul orasului Topoloveni. Este specifica zonei Muscelului, unica in tara. Dupa ce focul este aprins, intr-o explozie de bucurie, copiii striga: «Hai la focul lui Sumedru, ca a prins Dumitru iedu'!». Este o sarbatoare a recoltei. Au loc expoziţii de produse traditionale (cozonac, otet, magiun si vin) şi arta populara (renumitele covoare romanesti si alte tesaturi, obiecte din ceramica, lut, lemn). Spectacolele folclorice sunt urmate de aprinderea focului care simbolizeaza purificarea atat spirituala cat si a naturii inconjuratoare, facand trecerea de la toamna la iarna. In jurul acestui foc, satenii impart nuci, mere, pere, struguri, must, covrigi, cozonac.
  • Festivalul International Carpati Se desfasoara anual in perioada 09 - 15 august. Festivalul reuneste formatii folclorice internationale, membre ale Uniunii Europene: Grecia, Spania, Italia, Portugalia, Franta, etc.

Mestesuguri

           Meşteşugurile in sistem organizat, dateaza din 01.05.1950. Se realizau cusaturi traditionale: ii, fete de masa , stergare, milieuri si covoare tesute (covorul romanesc), produse artizanale din lemn (plosti, butoiase, rame de oglinzi, vaze, diverse bibelouri ), imprimerie manuala (basmale, esarfe, pasmanterie diversa), zaruri din os.

          Covoarele realizate in cadrul gospodariilor, atat la razboiul clasic cat si la gherghef, sunt de o frumusete rara ceea ce le-a facut renumite si la nivel international. Pornind de la piesele simple cu cateva motive ornamentale si ajungand la cele care contin motive geometrice si florale ample, trecând de la o gama cromatica simpla de rosu, negru, albastru inchis.


Gastronomie

  • Magiunul de Topoloveni - magiun natural din prune, produs care, "din peste 2000 de produse tradiţionale autohtone identificate şi atestate de Ministerul Agriculturii, este primul şi singurul înscris până acum în procesul de obţinere a protecţiei europene de brand autentic românesc" (potrivit cotidianului Curierul Zilei, 05.02.2009) .
  • Otetul de Topoloveni
  • Vinul si tuica de Topoloveni


Visitors:1627960