Stiri

Sinteza PUG (07-09-2016)
Receptie la terminarea lucrarilor (30-12-2015)
Stadiul lucrarilor la Biserica cu Hramul Adormirea Maicii Domnului din Golestii Badii (21-12-2015)
Anunt de presa (18-12-2015)
...alte stiri
 

TURISMUL ŞI MOŞTENIREA LOCALĂ INTANGIBILĂ

   

Motto: "Fiecare loc de pământ are o poveste a lui, dar trebuie să tragi bine cu urechea ca să auzi  şi trebuie şi un dram de iubire ca s-o înţelegi".

 

Oraşul Topoloveni premiat la Târgul de Turism al României 

          Proiectul oraşului Topoloveni, „Turismul şi moştenirea locală intangibilă", a primit diploma de „Destinaţie Europeană de Excelenţă" din partea Ministerului pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Comerţ şi Turism. Ceremonia de premiere a avut loc la Târgul de Turism al României, ediţia a XX a jubiliară, desfăşurat în perioada 23 - 26. 10. 2008, la Romexpo.

Premiul a fost primit de primarul Gheorghiţă Boţârcă la deschiderea târgului, în cadrul conferinţei de presă. Oraşul Topoloveni s-a situat pe locul 5 între ariile geografice naţionale cu potenţial turistic ce urmează să fie valorificat, după zone din Depresiunea Horezu, Ţara Făgăraşului, Ţara Vrancei şi Clisura Dunării.

          Primăria Topoloveni a participat cu acest proiect la nivel naţional, alături de 35 de proiecte, în prima etapă, iar în faza finală au intrat 15 proiecte. Moştenirea locală intangibilă include gastronomie, artizanat, specificul din mediul rural, etc.

          Programul sub egida căruia s-a concurat are titulatura  "DESTINAŢII EUROPENE DE EXCELENŢĂ" şi este cofinanţat de Comisia Europeană.

          Prin acest proiect se urmăreşte promovarea localităţii şi a turismului popular, integrarea în circuitul turistic zonal, naţional şi internaţional, revitalizarea tradiţiilor locale - Vinăritul, Focul lui Sumedru, Târgul olarilor şi al ţesătorilor, confecţionarea covoarelor româneşti, dogăritul - şi a produselor tradiţionale locale - oţetul, magiunul, cozonacul şi ţuica de Topoloveni.

Oraşul Topoloveni a fost inclus într-o broşură bilingvă română-engleză (inclusiv CD) şi va fi integrat în reţeaua de destinaţii culturale de excelenţă la nivel naţional şi european.

 


 

 

Resurse culturale

Potenţialul cultural al localităţii este conferit de existenţa monumentelor istorice şi de patrimoniu cultural:

 • Schitul „ Din vii" - anul 1745;
 • Biserica Goleştii - Badii „ Adormirea Maicii Domnului", medievală târzie - anul 1745;
 • Fosta Şcoala Agricolă - mijlocul secolului al XVIII -lea;
 • Biserica Inuri „Sf. Arhanghel Mihail şi Gavril", medievală târzie - anul 1706;
 • Casa / Liceu ,,Ion Mihalache" şi Internat - construite în perioada 1933-1940;
 • Parcul dendrologic ,,Ion Gh. Popovici" (inginer silvic care in anul 1896 a infiintat primul ocol silvic privat din Romania);
 • Fântâna haiducului Radu lui Anghel si Gradina de vară "Popasul Haiducului";
 • Casa Ion Raducanu (profesor - intemeietorul Facultatii de Stiinte Economice Bucuresti) si deputat (propune Legea acordarii concediului de odihna platit - 1928);
 • Cooperativa Podgoria care a imbuteliat pentru prima data vin la sticla pentru comercializare;
 • Muzeul orasenesc ce detine documente vechi care furnizeaza informatii despre atestarea documentara a localitatii (1421), ceramica veche, fotografii;
 • Monumentele eroilor.

Orasul Topoloveni are şi un mare avantaj fiind situat aproape de citeva atractii turistice intrate deja în circuitul turistic naţional şi internaţional (ex. Mănăstirea Curtea de Argeş, Cetatea Poienari).

 • - Muzeul Golesti (al fratilor Golesti) - 9 km,
 • - Manastirea Rancaciov - 7 km,
 • - Manastirea Calinesti - 6 km,
 • - Vila Florica (a familiei Bratianu) - 10 km,
 • - Casa memoriala Liviu Rebreanu - 12 km,
 • - Manastirea Curtea de Arges - 60 km,
 • - Castrul de la Cetateni - 40 km,
 • - Cetatea lui Vlad Tepes de la Poienari - 70 km.


 

Elemente de unicitate şi originalitate

 • Biserica Inuri „ Sf. Arhanghel Mihail şi Gavril" construita in anul 1706

            În partea de nord-est a oraşului Topoloveni se află satul Inuri. În acest sat s-a zidit în 1706 o biserică în formă de corabie, fiind declarată monument istoric. Monumentul păstrează trei pisanii. Pictura de la 1767, nemaifiind refăcută, este în multe locuri ştearsă. În acest moment se lucrează la restaurare. Tâmpla, sculptată artistic în lemn este o adevărată podoabă a acestei vechi biserici.

 • Biserica Goleştii - Badii „Adormirea Maicii Domnului" construita in anul 1745

Este zidită de ieromonahul Dionisie, egumenul Mănăstirii Nucet în anul 1745, în timpul domniei lui Constantin Mavrocordat. În pridvorul bisericii se mai menţine destul de vizibil pictura în frescă, reprezentând scene din rai şi iad.

 • Catedrala ,, Sf.Gheorghe" a primit avizul Sfântului Sinod în anul 2003, când s-a pus temelia acestui lăcaş. A fost sfintita in anul 2008. Scenele religioase sunt realizate în mozaic, iar ferestrele conţin vitralii. Catedrala este construită pe două nivele, la etaj fiind un balcon prin care se ocoleşte biserica la slujbele de Paşti (Denia Prohodului). Lăcaşul are 17 clopote.


 

Capacitatea de cazare  

132 locuri de cazare din care:

 • - Pensiunea Valmar - 24 locuri de cazare
 • - Pensiunea Cris Com Turism - 20 locuri de cazare
 • - Pensiunea Gyp Star - 36 locuri de cazare
 • - Pensiunea Rodicom Impex - 22 locuri de cazare
 • - Hotel Topoloveni - 30 locuri de cazare

Alte servicii oferite turistilor

Locuri de agrement amenajate pe malul Argesului (pescuit, vanatoare, plimbari cu A.T.V.)


 

Evenimente speciale cu accent pe cultura locala, traditii, obiceiuri, mestesuguri, gastronomie

Obiceiuri locale

Dintre obiceiurile tradiţionale care păstrează şi astăzi forme ample de desfăşurare, amintim:

 • Vinaritul la Topoloveni - Din documentul datat la 19 iunie 1421, care atesta existenta localitatii Topoloveni, se menţionează «Vitichesti, mai sus de Topoloveni». Denumirea acestei mici localitati - Vitichesti - care face acum parte din orasul Topoloveni, vine chiar de la vita de vie ( Latinescul vitea ), etimologic, numele comunei fiind compus din cuvintele latinesti vitea - vita si chest - sfat, in traducere insemnand locul (sfatul) vitei.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 • Focul lui Sumedru - în seara zilei de 25 octombrie. Traditia este legata de sarbatorirea Sfantului Mucenic Dimitrie, Izvoratorul de mir - protectorul orasului Topoloveni. Este specifica zonei Muscelului, unica in tara. Dupa ce focul este aprins, intr-o explozie de bucurie, copiii striga: «Hai la focul lui Sumedru, ca a prins Dumitru iedu'!». Este o sarbatoare a recoltei. Au loc expoziţii de produse traditionale (cozonac, otet, magiun si vin) şi arta populara (renumitele covoare romanesti si alte tesaturi, obiecte din ceramica, lut, lemn). Spectacolele folclorice sunt urmate de aprinderea focului care simbolizeaza purificarea atat spirituala cat si a naturii inconjuratoare, facand trecerea de la toamna la iarna. In jurul acestui foc, satenii impart nuci, mere, pere, struguri, must, covrigi, cozonac.

 

 

 • Festivalul International Carpati Se desfasoara anual in perioada 09 - 15 august. Festivalul reuneste formatii folclorice internationale, membre ale Uniunii Europene: Grecia, Spania, Italia, Portugalia, Franta, etc.


 

Mestesuguri

           Meşteşugurile in sistem organizat, dateaza din 01.05.1950. Se realizau cusaturi traditionale: ii, fete de masa , stergare, milieuri si covoare tesute (covorul romanesc), produse artizanale din lemn (plosti, butoiase, rame de oglinzi, vaze, diverse bibelouri ), imprimerie manuala (basmale, esarfe, pasmanterie diversa), zaruri din os.

          Covoarele realizate in cadrul gospodariilor, atat la razboiul clasic cat si la gherghef, sunt de o frumusete rara ceea ce le-a facut renumite si la nivel international. Pornind de la piesele simple cu cateva motive ornamentale si ajungand la cele care contin motive geometrice si florale ample, trecând de la o gama cromatica simpla de rosu, negru, albastru inchis.


 

Gastronomie

 • Magiunul de Topoloveni - magiun natural din prune, produs care, "din peste 2000 de produse tradiţionale autohtone identificate şi atestate de Ministerul Agriculturii, este primul şi singurul înscris până acum în procesul de obţinere a protecţiei europene de brand autentic românesc" (potrivit cotidianului Curierul Zilei, 05.02.2009) .
 • Otetul de Topoloveni
 • Vinul si tuica de Topoloveni


Vezi mai mult :

Liceul Teoretic Ion Mihalache
Biserica Inuri
Biserica Golestii-Badii
Catedrala Sf. Gheorghe
Cazare si alimentatie publica
Mestesuguri in Topoloveni
Vinaritul
Focul lui Sumendru
Festivalul International Carpati
Visitors:1627940