A fost aprobata reabilitarea a doua biserici monument istoric

            Proiectele depuse de Primăria Topoloveni pentru lucrări de reabilitare la două biserici, declarate monument istoric, au fost aprobate spre finanţare potrivit Programului Operaţional Regional – Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului – Domeniul „Restaurarea şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural”.

           Proiectele au ca obiect Consolidarea – restaurarea şi valorificarea turistică pentru Biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril” (Inuri) şi Biserica „Adormirea Maicii Domnului” (Goleştii Badii), din Topoloveni.
            Cele două biserici fac parte din moştenirea locală intangibilă, fiind incluse şi în Proiectul local de dezvoltare si promovare a turismului, proiect cu care oraşul Topoloveni a fost premiat ca „Destinaţie Europeană de Excelenţă”.


            Consolidarea şi restaurarea celor două monumente istorice presupune lucrări de:
- restaurare a picturilor şi elementelor decorative interioare şi exterioare;
- restaurare a tâmplăriei şi tratare a lemnului;
- refacere a acoperişului, pardoselilor, lucrări de subzidire;
- refacere a instalaţiilor electrice şi a iluminatului arhitectural.


           Totodată, pe lângă aceste lucrări de reabilitare, se va realiza sistemul de încălzire interioară şi se va amenaja incinta în vederea exploatării turistice (împrejmuire teren, construire parcare auto, înfiinţare punct de informare turistică şi punct de promovare – atelier meşteşugăresc pentru producere de obiecte specifice).


             Valoarea totală a lucrărilor, pentru cele două biserici, este de aproximativ 3 milioane euro, din care 98% - finanţare nerambursabilă şi 2% - cofinanţare locală.
Termenul de executare a lucrărilor este de 3 ani de la data aprobării finanţării.

Visitors:1620580